CIASTO BANANOWE Z BAKALIAMI
18:34:00
Są takie ciasta, które wręcz proszą się o to, by przygotować je na jesienne wieczory. Do pysznej herbaty, kawy albo gorącej czekolady. Idealne o każdej porze. Ciasto bananowe z bakaliami.
Ciasto bananowe próbowałam piec już kilka razy, jednak chyba dopiero teraz znalazłam przepis, który jest dla mnie idealny. Ciasto jest puszyste, wilgotne i nie ciemnieje tak mocno pod wpływem bananów. A zapach? Obłędnie delikatny. Musicie go spróbować!
Przepis znalazłam na blogu kulinarnym -> klik <- nieco dopasowując go do moich kuchennych możliwości. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do kuchni!
Składniki:
3 banany
2 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła (u mnie 1/3 szklanki oleju)
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z połowy cytryny (następnym razem spróbuję z sokiem z całej cytryny, aby ciasto miało jeszcze bardziej cytrusowy posmak)
wanilia ( niestety nie posiadałam, więc dodałam kilka kropel aromatu migdałowego)
Mąkę, proszek i sól przesiewamy do miski, dodając wanilię. Banany i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. W osobnej misce miksujemy jajka i cukier tak, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodajemy masło/olej a następnie mus bananowy oraz partiami przesianą wcześniej mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i powstania gładkiej masy. Na tym etapie można dodać kilka kropel aromatu do ciast - ja dodałam migdałowy, dzięki czemu ciasto przepięknie pachnie i ma delikatny migdałowy posmak. Jeśli macie ochotę - dodajcie również garść bakalii lub kawałków czekolady. U mnie były to rodzynki. Całość przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem (może być obsypana mąką/bułką tartą ale nie jest to konieczne). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175/180 stopni przez ok. 40 minut, tak aby patyczek był suchy.
Teraz mój jesienny, sobotni wieczór jest perfekcyjny. Puszyste ciasto bananowe i kubek mleka.
A Wy jak spędzacie te jesienne wieczory?
9 komentarze
Ciasto bananowe najlepsze !
OdpowiedzUsuńNie zabieram się do pichcenia, ale jako smakosz jestem w stanie skosztować takie ciasteczko zawsze :}
Mniam.
Jest doooobre, można smakować! :)
UsuńAż szkoda, że dzisiaj nie było bananów w sklepie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje :)
Proste i szybkie do zrobienia, więc jak dopadniesz banany, to polecam :)
Usuńooo, wygląda pysznie. ja mam w planach z bananów zrobić chlebek bananowy.
OdpowiedzUsuńa kubek chyba wiem skąd, bardzo fajny, idealnie klimatyczny na jesien i zimę (:
Chlebek bananowy też już robiłam, ale chyba przepis niezbyt się sprawdził. Muszę poszukać czegoś "akurat" i może zabiorę się za niego jeszcze raz :)
UsuńA kubek - lubię baaardzo!
No to mi teraz smaka narobiłaś!:D Koniecznie muszę wypróbować przepis, wygląda baaardzo zachęcająco:) Uściski Martuś:)
OdpowiedzUsuńOj narobiłam, ale ciacho polecam! :) :) Buziaki!
UsuńNarobiłaś mi smaka ;) a awłaśnie udało mi się przestać ciągle piec kruche ciasto z owocami, bo duża blacha schodziła u nas w 3 dni... Ale nie ma co dyskutować z zapachem, widokiem i ciepłą atmosferą jaka zawsze towarzyszy domowemu ciastu.
OdpowiedzUsuń