PUSZYSTE RACUCHY JABŁKOWE
22:17:00
Jabłka. Twarożek. Racuchy. Ciepłe, słodkie i puszyste. I bajecznie proste. Długo szukałam idealnego przepisu na śniadaniowe racuszki. I znalazłam. A że dawno nie było u mnie kulinarnych inspiracji przychodzę do Was z pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie lub popołudniową przekąskę. Zapraszam do kuchni!
Do przygotowania jabłkowych racuchów potrzebujemy:
1 jajko
3 łyżki cukru (ja dodałam nieco mniej, za to dorzuciłam cukier waniliowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 duże jabłko
cukier puder
olej do smażenia
Jajko ubijamy wraz z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy partiami mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzanym oleju układamy małe partie ciasta i pieczemy po kilka minut z obu stron, aż placuszki się przyrumienią (pamiętajmy, aby nie zdejmować ich zbyt szybko z patelni, żeby zdążyły się upiec w środku). Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem, sosem owocowym lub twarożkiem waniliowym.
Zajadaliśmy się z mężem jak dzieci! Racuchy zasmakują z pewnością i małym i dużym smakoszom.
Smacznego!
6 komentarze
Uwielbiam racuchy i często je robię, bo dzieci też bardzo lubią, ale korzystam z innego przepisu (nic nie trzeba ucierać). Jednakże z Twego chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńJa też próbowałam różnych przepisów i ten przyznam, że jest baaardzo fajny. Polecam spróbować :)
UsuńA robiłaś kiedyś takie z kaszy jaglanej? :) też bardzo fajnie wychodzą. Co ciekawe, kiedyś myślałam, że racuchy można zrobić tylko ze zsiadłego mleka, i że muszą być mega kaloryczne.
OdpowiedzUsuńhttp://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/placki-z-jabkami-z-kaszy-jaglanej-na.html
Buziaki :)
Ooo, uwielbiam kaszę jaglaną, muszę koniecznie spróbować :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! A właśnie szukałam przepisu na najlepsze rachuchy z jabłkami - jutro się za nie biorę! :)
OdpowiedzUsuń