CIASTO BANANOWE Z BAKALIAMI

18:34:00


Są takie ciasta, które wręcz proszą się o to, by przygotować je na jesienne wieczory. Do pysznej herbaty, kawy albo gorącej czekolady. Idealne o każdej porze. Ciasto bananowe z bakaliami.

Sobota to dzień porządków, zadbania o to, by mieszkanie po całym tygodniu znów mogło nabrać blasku. To również dzień słodkich wypieków - na wieczór, na niedzielę - choć jestem zdania, że każdy dzień jest dobry, by upichcić coś pysznego.
Ciasto bananowe próbowałam piec już kilka razy, jednak chyba dopiero teraz znalazłam przepis, który jest dla mnie idealny. Ciasto jest puszyste, wilgotne i nie ciemnieje tak mocno pod wpływem bananów. A zapach? Obłędnie delikatny. Musicie go spróbować!
 

Przepis znalazłam na blogu kulinarnym -> klik <- nieco dopasowując go do moich kuchennych możliwości. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do kuchni!

Składniki:
3 banany 
2 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła (u mnie 1/3 szklanki oleju)
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z połowy cytryny (następnym razem spróbuję z sokiem z całej cytryny, aby ciasto miało jeszcze bardziej cytrusowy posmak)
wanilia ( niestety nie posiadałam, więc dodałam kilka kropel aromatu migdałowego)

Mąkę, proszek i sól przesiewamy do miski, dodając wanilię. Banany i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. W osobnej misce miksujemy jajka i cukier tak, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodajemy masło/olej a następnie mus bananowy oraz partiami przesianą wcześniej mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i powstania gładkiej masy. Na tym etapie można dodać kilka kropel aromatu do ciast - ja dodałam migdałowy, dzięki czemu ciasto przepięknie pachnie i ma delikatny migdałowy posmak. Jeśli macie ochotę - dodajcie również garść bakalii lub kawałków czekolady. U mnie były to rodzynki. Całość przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem (może być obsypana mąką/bułką tartą ale nie jest to konieczne). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175/180 stopni przez ok. 40 minut, tak aby patyczek był suchy.



Teraz mój jesienny, sobotni wieczór jest perfekcyjny. Puszyste ciasto bananowe i kubek mleka. 

A Wy jak spędzacie te jesienne wieczory? 



You Might Also Like

9 komentarze

  1. Ciasto bananowe najlepsze !

    Nie zabieram się do pichcenia, ale jako smakosz jestem w stanie skosztować takie ciasteczko zawsze :}
    Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda, że dzisiaj nie było bananów w sklepie :)
    Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i szybkie do zrobienia, więc jak dopadniesz banany, to polecam :)

      Usuń
  3. ooo, wygląda pysznie. ja mam w planach z bananów zrobić chlebek bananowy.
    a kubek chyba wiem skąd, bardzo fajny, idealnie klimatyczny na jesien i zimę (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek bananowy też już robiłam, ale chyba przepis niezbyt się sprawdził. Muszę poszukać czegoś "akurat" i może zabiorę się za niego jeszcze raz :)
      A kubek - lubię baaardzo!

      Usuń
  4. No to mi teraz smaka narobiłaś!:D Koniecznie muszę wypróbować przepis, wygląda baaardzo zachęcająco:) Uściski Martuś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaka ;) a awłaśnie udało mi się przestać ciągle piec kruche ciasto z owocami, bo duża blacha schodziła u nas w 3 dni... Ale nie ma co dyskutować z zapachem, widokiem i ciepłą atmosferą jaka zawsze towarzyszy domowemu ciastu.

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Instagram

Subscribe